HTML

Innováció - sztráda a jövőbe!

Az innováció a legfontosabb az üzleti folyamatok közül. Az innovációs folyamat során új érték teremtődik és növekszik a hatékonyság. Ez a valódi forrása a hosszú távú versenyelőnynek.

akciók

2007.12.09. 18:08 tottico/innostrada

A regionális identitás és a versenyképesség

Az európai integrációs folyamatok kibontakozásával felértékelődnek Magyarország és keleti szomszédai határ menti területei, történelmi esély adódik arra, hogy az eddigi elzártságból kitörve, Európa keleti felére irányuló kereskedelem kiinduló pontjává, a társadalmi-gazdasági-technikai innováció terjesztésének fontos láncszemévé váljanak.

A határon átnyúló együttműködések erősítését követelik meg a hasonló természet- és településföldrajzi pozíciók és adottságok, a hajdanvolt történelmi alapok és a határ túloldalán élő magyarsággal ápolandó kapcsolatok is. E kapcsolatépítésben ígéretes kilátásaik vannak azoknak a kisebb intézményesített együttműködési formáknak, az ún. eurorégió típusú struktúráknak, amelyek szép számmal jöttek létre, illetve vannak születőben Kelet-Közép-Európában, s köztük Magyarország keleti államhatárai mentén is. A nagy eurorégiós szervezetek helyett, sokszor azok keretei között a kisebb interregionális szerveződések mozgékonyságuk és a közvetlenebb egymáshoz kapcsolódás, a szorosabb kötődés és az együvé tartozást megalapozó identitás miatt is számos területen hatékonyabban szolgálhatják a határon átívelő kapcsolatok ügyét, mint a hatalmas, nagy kiterjedésű eurorégiós szintű kooperációk, mint pl. Kárpátok és a DKMT Eurorégió.

A magyar-román határrégió északi része szoros szálakkal kötődik a Miskolc-Kassa térségre épülő multiregionális együttműködéshez, ám a közeli nagyközpontok (Debrecen, Nyíregyháza, Nagyvárad, Szatmárnémeti) tartós és sokoldalú intézményi kapcsolatai nélkül itt sem formálódhat ki a kapcsolatokat magasabb szintre emelő egységes térszerkezet.

A Nyíregyháza-Ungvár (Užhorod), valamint a Debrecen-Berettyóújfalu-Nagyvárad (Oradea) városkapcsolatokra épülve már konkrét együttműködések fogalmazódtak meg.

Mindezek a jelek egyértelműen irányt mutatnak egy innovációs klaszter potenciális érdekeltségi szférájának kialakításában, a globális piacokra történő kilépés irányainak kijelölésében.

Szólj hozzá!

Címkék: identitás versenyképesség regionális


A bejegyzés trackback címe:

https://innostrada.blog.hu/api/trackback/id/tr100258148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása