HTML

Innováció - sztráda a jövőbe!

Az innováció a legfontosabb az üzleti folyamatok közül. Az innovációs folyamat során új érték teremtődik és növekszik a hatékonyság. Ez a valódi forrása a hosszú távú versenyelőnynek.

akciók

2008.07.13. 11:01 tottico/innostrada

Pegazus vagy hintaló

 Pegazus vagy hintaló?  

-a klaszteresedés hazai sikerei és nehézségei-- klaszter konferencia.

Az ipari, szolgáltatói ágazatokat az áru-, tőke- és munkapiacok globalizációja olyan kihívások és lehetőségek elé állítja, amelyre sok esetben nem tud egy kisvállalkozás önállóan választ adni. A klaszteresedés folyamata tehát szükségszerű válasz a kihívásokra.

Mégis meglehetős bizonytalanság tapasztalható a hazai gazdasági érdekelt vagy csupán potenciálisan érintett szereplők között. Mi az a klaszter hálózat? Hol vannak itt a versenyelőnyök? Én mit profitálhatok belőle?

 

Ismeretes a magyar vállalatvezetés széles körben alacsony hatékonysága. Az alapproblémák közé tartozik az innovációs potenciál fejletlensége, a gyenge kereslet és a diffúzió, a tudásáramlás és a hálózati kooperáció problémái, a hídképző szervezetek hiánya, az alacsony hatékonyság és a szegényes információáramlás.

A legújabb típusú innovációs folyamatok elemzése során elsősorban a fejlett országokban - s valljuk be ők évtizedekkel elöttünk járnak - egyértelműen megfigyelhető az az átalakulási folyamat, amelyben korábban egymástól elkülönült területek (a K+F közösségi intézményei, vagyis az egyetemek, a vállalati szféra és a kormányzat) egyre szorosabb együttműködést építettek ki, illetve vették át részben egymás szerepét.

ROBERT W. RYCROFT and DON E. KASH: Innovation Policy for Complex Technologies tanulmányában már 1999-ben rámutatott, hogy a technológiai és gazdasági sikerhez szükség van "..annak felismerése, hogy a technológiai fejlesztés és az önszerveződő hálózatok összefonódása kulcstényezővé vált"

Konferenciánkon ezúttal az önszerveződésről lesz szó, a hazai klaszterizációs folyamatokban részt vevők - állami-gazdasági és/vagy közösségi szereplők - találkoznak az érdeklődőkkel, hogy megosszák tapasztalataikat a klaszterizációról, mint az gazdasági versenyelőny megszerzésének leghatékonyabb módszerről.

Mely gazdasági ágazatokban van lehetőség a klaszterizációra? Hogyan fogjak hozzá, és ha már hozzáfogtam, hol vannak a megvalósítás buktatói? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ a Klaszter Konferencián.

A részvétel lehetősége korlátozott számban áll rendelkezésre, és regisztrációhoz kötött. Regisztrációra július 15-30-ig lesz lehetőség a www.innostrada.hu honlapon, amíg a rendelkezésre álló helyek el nem kelnek.

A konferencia időpontja augusztus 08-a péntek 10:00 - 16:30 , DAB székház, Debrecen, Thomass Mann u 49.

A konferencia egy pillanatfelvétel a klaszteresedés hazai valóságáról, a sikeres és sikertelen klaszterekrol és partnerkezdeményezésekrol, a klaszter alapítási, építési és szervezési folyamat tapasztalatairól.

Program

 

Levezető elnök: Szoboszlai Zsolt (Innostrada klaszter)

10.00 Köszöntők

  • Tóth Ferenc, Innostrada Kompetencia Klaszter
  • Dr. Zombori Zita, ügyvezető igazgató, Pólus Programiroda Kht.
  • Dr. Debreczeni Ferenc igazgató, ÉARFÜ Kht

10.10 - 12.40 Előadások (tervezett)

  • Klaszter ágazati versenykritériumok, fellendülő gazdasági ágazatok.  (Hajdú Bálint, Menüpont Bt.)
  • Klaszterek itthon és külföldön - legjobb gyakorlatok (Dr. Grasselli Norbert, ÉARFÜ igazgatóhelyettes)
  • Klaszter fejlesztesi koncepció és cselekvési ütemterv (Tóth Ferenc, TOTTICO Kft.)
  • A klaszter működési formájának, szervezetének, menedzselési módjának kialakítása (Hradeczky Zsolt, Pólus Program Hálózatfejlesztési Iroda-Debrecen)
  • Klaszter menedzsment felelősségek, irányítási rendszerek, tapasztalatok  (A klaszter együttműködések nehézségei és buktatói az eltérő szervezeti kultúrák.- Kocsel Éva TQMI Észak-Alföld Kft)
  • Klaszter bevezetésének gazdaságpszichológiai feltételei Marketing-PR akcióterv -  (Lovász Sándor, ASIO Személyzeti és Gazdaságpszichológiai Tanácsadó Iroda)

12.40 kávé, szendvicsek

13.30 speed dating, workshop

A délutáni workshopokat egy speed dating "gyors ismerkedési" rendszerben tartjuk meg.

A résztvevőknek 4-5 fős asztaltársasággá szervezve 20  percük van a megismerkedésre, a gondolataik kicserélésére, majd át kell ülniük az új asztaltársasághoz.

Miden asztalnál ül egy fő, a már létező klaszterektől, aki "1+8+1" perces időtartamban bemutatja a klaszter működését. 1 perc általános bemutatás, működési terület, 8 perc eddigi VALÓDI EREDMÉNYEK és az oda vezető út, 1 perc tervezett projektek, melyek azok a legfontosabb kérdések, amelyen keresztül kellett verekedni magukat, ahhoz, hogy létrejöjjön az együttműködés és mik azok a kérdések, amelyek számára jelenleg is a legnagyobb kockázatot jelentik. (a vezető félelmei) Az asztaltársaság tagjainak 10 percük van a kérdés-feleletre, amely elsősorban arra alkalmas, hogy tisztázzák, van-e mit tanulniuk, és egyeztessenek egy esetleges további konzultációra vonatkozóan.

Meghívottak; 

  • Pharma Klanszter, a Debrecen Fejlesztési Pólus Program kiemelt projektje Prof. Dr. Szilvássy Zoltán stratégiai rektorhelyettes, Debreceni Egyetem
  • Észak-Alföldi Termál Klaszter Katona Ilona, marketing igazgató, Magyar Turizmus Zrt. RMI.
  • Pannon Autóipari Klaszter Kabács Zoltán, klaszter menedzser
  • Záhonyi Logisztikai Klaszter Rákóczi András, klaszter menedzser, Záhony és Térsége Fejlesztési Kft.
  • Kabai Zöldipari Klaszter Ruszkabányai György klaszter-tanácselnök

15.30 Konzultáció

  • Dr. Zombori Zita, ügyvezető igazgató, Pólus Programiroda Kht.
  • Dr. Debreczeni Ferenc igazgató, ÉARFÜ Kht.

16:20 Zárás

A részvétel regisztrációhoz kötött, a résztvevők létszáma korlátozott. A regisztráció 2008 július 15-től 30-ig lehetséges a http://www.innostrada.hu portálon.

"Napjaink gyorsan változó társadalmi-gazdasági világában új dimenziókba helyeződött az innovációs folyamat is. Az innováció ugyanis a különböző szereplők - cégek, akadémiai, egyetemi kutatóintézetek és fogyasztók - között megköveteli a kiterjedt interakciót, valamint a tudomány, a műszaki fejlesztés, a termékfejlesztés, a gyártás és a marketing közötti visszacsatolást." idézet a 5. Generációs Innovációs folyamatokról, és a klaszterek szerepéről tanulmányból.
 
Ingyenes tanulmány letöltése!
A fenti címre kattintva megnyithatja az online ablakot! 

Minden Ön által megadott adatot bizalmasan kezelünk. A rendelkezésünkre bocsátott információt sohasem adjuk ki harmadik fél felé. Személyiségjogait a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartjuk.

A "tanulmány letöltése" gomb megnyomásával Ön jelzi felénk előzetes jelentkezési szándékát a konferenciára, és ingyenesen letöltheti az Innostrada Észak-alföldi Regionális Innovációs Kompetencia Klaszter ajándékát, a tanumányt az 5. Generációs Innovációs folyamatokról, és a klaszterek szerepéről.

Ezen kívül külön email értesítést fog kapni a konferencia regisztrációs kapu megnyitásáról, így nem marad le a korlátozott jelentkezési létszámról sem!

Amennyiben ezúttal más elfoglaltsága miatt nem ér rá, de más rendezvényünkre, vagy aktuális híreinkre az innovációs világából kíváncsi, javasoljuk iratkozzon fel az Innostrada Hírlevél-re

Hírlevelünk ingyenes elektronikus periodika, amely segítségével naprakészen tájékoztatjuk a feliratkozottakat az innováció témakörébe tartozó hírekről, eseményekről, hasznos információkról, az Innostrada Kompetencia Klaszter aktuális tevékenységéről. Rovatok, hazai hírek, nemzetközi hírek, konzorciumi együttműködő pályázati programok, partner keresés, képzések, legjobb példák (best practice), tudástranszfer aktualitások.

Hírlevélre feliratkozás >>>>>>>

Üdvözlettel
Tóth Ferenc
Innostrada Klaszter
www.innostrada.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia klaszter


A bejegyzés trackback címe:

https://innostrada.blog.hu/api/trackback/id/tr99565856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása