HTML

Innováció - sztráda a jövőbe!

Az innováció a legfontosabb az üzleti folyamatok közül. Az innovációs folyamat során új érték teremtődik és növekszik a hatékonyság. Ez a valódi forrása a hosszú távú versenyelőnynek.

akciók

2008.09.13. 10:21 tottico/innostrada

Az Európai Klaszter Memorandumról

Az Európai Klaszter Memorandum abból a célból született, hogy felhívja az EU tagállamok és régiók figyelmét a klaszter politika, valamint a klaszteresedés támogatásának fontosságára, amely az EU innovációs tevékenységének hatékonyságát és eredményességét növelheti. Ez utóbbi cél megvalósulása stratégiai kitörési pont az EU számára, hiszen az EU a Liszaboni stratégia ellenére sem tudta csökkenteni az innovációs lemaradását az USÁ-val és Ázsia meghatározó országaival szemben, ezért az EU számára egyre sürgetőbb azon eszközök megtalálása, amelyeken keresztül képes az innovációs tevékenységének sikerességét fokozni.

 
Klaszter szerepek
 
A Memorandum feltárja, hogy az EU egyik megoldása a globális innovációs kihívásra a klaszterek lehetnek, amelyek képesek megteremteni azt a környezetet, ahol  
  • a kooperáción keresztül új ötletek, projektek születnek,
  • lecsökken az ötletfeltárástól a piaci bevezetésig vezető út,
  • megvalósul a versenyző vállalatok együttműködése ("coopetition"),
  • és amelyben az új üzleti és együttműködési lehetőségek haszonélvezői a kis- és középvállalkozások is.
A Memorandum azt is hangsúlyozza, hogy a mai globális kihívások eredményeként a modern versenyben minden klaszternek innovációs klaszterré kell válnia. Ahhoz viszont, hogy első lépésként a klaszteresedési, majd ezt követően a klaszteren belüli és a későbbiekben a klaszterek közötti innovációs folyamatok beérjenek, a tagállamok hatóságainak támogató "klaszter politikájára" van szükség. Ez a klaszter politika pedig akkor sikeres, ha az intézményi eszközök segítségével sikerül elérni, hogy a vállalatok:
  • vállalatmérettől függetlenül szoros, interaktív kapcsolatot alakítsanak ki egymással,
  • közös akciók és tevékenységek keretében lépjenek fel az általuk feltárt kritikus területeken, valamint
  • közösen oldják meg a számukra "szűk keresztmetszetet" jelentő problémákat.

(forrás; Hajdú Bálint, Menüpont Bt. Pályázati Tanácsadó Iroda)

Klaszter ágazati versenykritériumok, fellendülő gazdasági ágazatok.  (Hajdú Bálint, Menüpont Pályázati Tanácsadó Iroda Bt.) video megtekinthető>>>>>>

Szólj hozzá!

Címkék: video európai klaszter memorandum


A bejegyzés trackback címe:

https://innostrada.blog.hu/api/trackback/id/tr95661404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása