HTML

Innováció - sztráda a jövőbe!

Az innováció a legfontosabb az üzleti folyamatok közül. Az innovációs folyamat során új érték teremtődik és növekszik a hatékonyság. Ez a valódi forrása a hosszú távú versenyelőnynek.

akciók

2008.04.06. 15:48 tottico/innostrada

Országos szintű innovációs helyzetkép

A Központi Statisztikai Hivatal 2005-ben hajtotta végre Magyarországon az innovációval kapcsolatos negyedik adatgyűjtését. A vizsgált időszak: 2002-2004. A felmérés a legalább 10 főt foglalkoztató, az iparban és a szolgáltatási szektorban működő 19.432 vállalkozásra terjedt ki, egy 5.157 elemű minta alapján. A 150, vagy ennél több főt foglalkoztató cégek megfigyelése teljes körű volt, a kisebb cégek egyre csökkenő arányban kerültek be a mintába. Az innováció felmérése kapcsán országos helyzetkép rajzolódott ki, területi adatok elemzése nem történt.

Mit takar az innovatív szervezet fogalma? A KSH fogalmi magyarázata szerint innovatív az a szervezet, amely új vagy jelentősen továbbfejlesztett terméket vezetett be a piacra, illetve új vagy jelentősen továbbfejlesztett gyártástechnológiát vezetett be a szervezetnél. Azok is innovatív szervezeteknek minősülnek, amelyek ugyan befejezett innovációs eredményeket nem értek el, de folytattak olyan tevékenységet, mely erre irányult, csak a vizsgált időszak végéig nem tudták ezt befejezni, vagy valamilyen ok miatt az meghiúsult.

A mintában szereplő vállalkozások alig egy ötöde (18,1%-a) tekinthető innovatívnak. Az átlag körüli szóródást jelentős mértékben befolyásolja a vállalkozások mérete és az ágazati hovatartozás. A legalább 250 főt foglalkoztató gazdasági társaságok 51,3%-a vallotta magát innovatívnak, míg ez az arány a legfeljebb 49 főt foglalkoztató vállalkozások esetében csupán 14,6%. Néhány ágazati sajátosságtól eltekintve – gondolunk itt a bányászatra, a kokszgyártásra és a járműgyártásra – általánosságban megállapítható, hogy a legnagyobb cégek rendelkeznek a legnagyobb fokú újítási hajlandósággal, illetve önértékeléssel.

Szólj hozzá!

Címkék: országos szintű innovációs helyzetkép


A bejegyzés trackback címe:

https://innostrada.blog.hu/api/trackback/id/tr27413695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása