HTML

Innováció - sztráda a jövőbe!

Az innováció a legfontosabb az üzleti folyamatok közül. Az innovációs folyamat során új érték teremtődik és növekszik a hatékonyság. Ez a valódi forrása a hosszú távú versenyelőnynek.

akciók

2008.01.30. 20:00 tottico/innostrada

Az innováció tartalma

 
  • termékfejlesztés,
  • technológiafejlesztés,
  • szervezetfejlesztés.

A KSH fogalommagyarázata alapján a termék innováció olyan áru vagy szolgáltatás, amely alapvető jellemzőit, műszaki paramétereit, a felhasznált szoftvert vagy más nem anyagi alkotórészeit, felhasználási céljait vagy felhasználóbarát jellegét tekintve új vagy jelentősen korszerűsített. Az innovációnak újnak kell lennie a vállalkozásnál, de nem kell feltétlenül újnak lennie a piacon. Az innováció lehet a saját fejlesztés eredménye, de lehet részben vagy egészben más vállalkozásé. Ezzel szemben az eljárás innováció új vagy jelentősen mértékben korszerűsített gyártástechnológiát, új, jelentősen megújított szolgáltatási és áruszállítási módszereket jelent. Az eredménynek jelentősnek kell lennie a teljesítmény szintje, a termék (áru vagy szolgáltatás) minősége vagy a termelési, szállítási módszerek tekintetében.

A szervezetfejlesztés lényege, hogy a szervezetnél az addigi, a munkavállalók számára korábban már kiismert, többé-kevésbé elfogadott, jól kezelhető szervezeti kultúrában valamilyen szervezeti átalakulások miatt (pl.: felvásárlás, szétválás, gyors ütemű fejlődés stb.) radikális változás történik, mely megnyilvánulhat a különböző értékek, kultúrák, hagyományok, motívációk összeütközésében. (Telkes Tanácsadó Rt.)

Tapasztalatunk szerint a vállalkozások sikeressége a ma elterjed megítélésnél lényegesen inkább köszönhető a nem-technikai jellegű innovációk szerepének. A kívánatos technikai-műszaki innovációk ugyanis csak akkor lehetnek sikeresek, ha a szükséges szervezeti, vezetési, menedzsment stb. piaci innovációkat is bevezetik az érintett vállalkozások. Az innováció-orientált cégeknek versenyképességük megőrzése és fejlesztése érdekében alapvetően meg kell tehát újítaniuk szemléletüket és azokat a módszereiket, amelyekkel innovációs tevékenységüket és technológiai vagyonukat menedzselik. A fentiek értelmében tehát a szervezetfejlesztés elsődlegességét és fontosságát hangsúlyozzuk.

Szólj hozzá!

Címkék: innováció tartalma termékfejlesztés technológiafejlesztés szervezetfejleztés


A bejegyzés trackback címe:

https://innostrada.blog.hu/api/trackback/id/tr14318620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása