HTML

Innováció - sztráda a jövőbe!

Az innováció a legfontosabb az üzleti folyamatok közül. Az innovációs folyamat során új érték teremtődik és növekszik a hatékonyság. Ez a valódi forrása a hosszú távú versenyelőnynek.

akciók

2007.11.23. 15:44 tottico/innostrada

Innovációs helyzetkép Magyarországon

Az Észak-Alföldi Régióban 2007-ben lefolytatott átfogó vizsgálat a mikro és kisvállalkozások innovativitásának, innovációs kompetenciáinak vizsgálata meglehetősen lesúlytó képet festett a mai magyar valóságról.

A tanulmány a következő linken megtekinthető;

Az Észak-alföldi régió kis- és középvállalkozásainak innovációs állapotfelmérése, értékelése - Szoboszlai Zsolt / 2007

A megvizsgált vállalkozások alig egy ötöde (18,1%-a) tekinthető innovatívnak. Az átlag körüli szóródást jelentős mértékben befolyásolja a vállalkozások mérete és az ágazati hovatartozás. A legalább 250 főt foglalkoztató gazdasági társaságok 51,3%-a vallotta magát innovatívnak, míg ez az arány a legfeljebb 49 főt foglalkoztató vállalkozások esetében csupán 14,6%. Néhány ágazati sajátosságtól eltekintve – gondolunk itt a bányászatra, a kokszgyártásra és a járműgyártásra – általánosságban megállapítható, hogy a legnagyobb cégek rendelkeznek a legnagyobb fokú újítási hajlandósággal, illetve önértékeléssel. Mint már jeleztük, az innováció mértékét nagyban befolyásolja a vállalkozások tevékenységi köre. Míg az iparban működő szervezetek 16,8%-a tekinthető innovatívnak, addig ez az arány a szolgáltató- és a feldolgozó ágazatban 21% volt. Az ágazatok közötti szóródásnál még nagyobb különbségek figyelhetők meg az egyes ágazatokon belül, ezt támasztják alá a következő számok. Az iparon belül a bányászat esetében a legkisebb az innovációs potenciál, csupán 5,5%, míg a vegyianyag, termékgyártás területén ez az adat 51,9%. A szolgáltatási szektoron belül a pénzügyekkel foglalkozó szervezetek a leginnovatívabbak (47%), legkevésbé a szállítmányozással, raktározással foglalkozó cégek képesek a megújulásra (14,2%). A vállalkozások összességét vizsgálva 12%-uk tekinthető termék-innovátornak, 11,2%-uk eljárás-innovátor. Az innovatív vállalkozásokon belül hogyan alakul ez az arány? Az innovatív cégek több mint egyharmada (38%) volt termék- és eljárás-innovátor, a csak termék-innovátorok aránya 28%, a csak eljárás-innovátorok aránya pedig 24%. A meghiúsult, illetve le nem zárult projekttel rendelkező vállalkozások aránya 10%. Összességében elmondható, hogy az innovatív cégek kétharmada vezetett be új terméket és 61%-uk valamilyen új eljárást.

A helyzetfelmérést követően a kutatást végző konzorcium megállapította, hogy a magyar Kkv-k innovációs apacitásának fejlesztését a cégek, vállalkozások menedzsment kuturájának fejlesztésével kell kezdeni.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás innováció között vállalkozások


A bejegyzés trackback címe:

https://innostrada.blog.hu/api/trackback/id/tr10239461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása