HTML

Innováció - sztráda a jövőbe!

Az innováció a legfontosabb az üzleti folyamatok közül. Az innovációs folyamat során új érték teremtődik és növekszik a hatékonyság. Ez a valódi forrása a hosszú távú versenyelőnynek.

akciók

2008.07.13. 11:20 tottico/innostrada

STEEPLE elemző eszköz

Vak vezet világtalant, avagy magyar vállalatvezetők a piac ismerete nélkül?

Amikor nekikezdtem, semmit sem tudtam róla. Mondta is a többi király: a bolond épít így várat. De én mégis neki vágtam, hogy megmutassam nekik. El is nyelte a mocsár. Tehát építettem újat Az is elsüllyedt. Építettem egy harmadikat, az leégett, összedőlt, aztán süllyedt el. De a negyedik, ………. hmmmm …. az megmaradt. - Monty Python-nyomán
 
Büszke (vagy bolond?) szerzet lehet ez a magyar vállalkozó! Aki csak azért is megmutatja a többi királynak; „tud ő vállalkozni vakon is”! Hát el is süllyed ....
 
A cégek vezetőinek - ha nem akarnak lemaradni -  alapvetõen meg kell újítaniuk szemléletüket és azokat a módszereiket, amelyekkel vállalkozásuk irányítását, innovációs tevékenységüket és technológiai vagyonukat menedzselik. 
  
Tudta ön hogy minden 100 próbálkozásból csak 2 bizonyul többé-kevésbé életképesnek? És azok is többnyire Fortuna, a szerencse, a sors, az élet esetlegességének istennője jóvoltából, aki már annyira szánja a balgát, hogy a vakszerencse egyetlen esélyét nyújtja neki vigaszul.
Vakon és süketen, konokul és botorul, félinformációkra alapozva, vagy sörözői „baráti” tanácsokat követve, lényegében tudatlanul, a vállalkozás alapvető sikerességét meghatározó fogyasztói szokások, gazdasági, környezeti hatások, vagy akár csak a versenytársak, a technológia lehetőségek ismerete nélkül, de a hősiesen távolba révedő bajuszos ősmagyar vitéz nem hagyja magát. Majd ő megmutatja az egész világnak!
Nos mi megmutattuk. Gratulálhatunk magunknak. És mégis mit remélhet még az a kisvárosi vállalkozó, aki a család vagyonát, hitelekkel terhelt ingatlanjait látja semmivé foszlani, mert a „vevők”, - azok az isten adta vevők - csak nem akarják a jót, nem kérnek a termékéből, szolgáltatásából.
No persze a sikertelenségért mindig a körülmények a hibásak ugye? Hiszen világhírűnek minősített oktatási rendszerünk nem tanítja meg gyermekeinket a kreatív gondolkodásra, a vállalkozói mentalitás alapfogásait is sikeresen kiirtottuk a családi hagyományokból - apáról fiúra sem száll ma más csak a beletörődés - s a „jó példák” is inkább az ügyeskedésre utalnak, semmint a megalapozott és körültekintő döntés előkészítésre.
A túlélés ösztönétől vezérelve, vagy éppen az örökös útkeresés csapdájában vergődve ki ne szembesült volna már azzal a kihívással, hogy erőfeszítései hiába valónak bizonyulnak, - „amit felépít reggel, leomlik este” - s minden gondosnak tűnő tervezés, előkészítés és kivitelezés ellenére az eredmény nem váltja be a hozzá fűzött reményeket?
Na de sebaj, bölcs vezetőink pedig mindig készen állnak okos tanácsokkal, ismert és ismeretlen jóakarók hada is kéretlenül ontja jobbnál jobb és drágábbnál drágább tippjeit, a mindent megoldó sikerrecepteket. Csak neked kedves felebarátom ne kelljen gondolkoznod, még véletlenül se használd ki lehetőségeidet, azt a képességet, amelynek segítségével saját magad is rájöhetnél a hogyanokra és miértekre választ adó megoldások láncolatára.
 
Szinte hihetetlen, hogy amíg a nálunk fejlettebb gazdasági társadalmak bárki számára könnyen elérhetővé és hozzáférhetővé teszik e korszerű módszereket, eljárásokat, mint például a STEEPLE elemzés, addig a hazai vállalkozók számára a neve is teljesen ismeretlen.
 
A STEEPLE elemzést ugyanis már világszerte széles körben alkalmazzák a vezető vállalkozások a jövőbeni folyamatok előrejelzéséhez, megértéséhez. Könnyen belátható, hogy sokkal sikeresebb lehet egy vállalkozás, ha aktuális folyamatai összhangban vannak a jövőbe mutató trendekkel, semmint ha ellentétesek. Másrészt ezen ismeretek birtokában könnyebb kiszűrni azokat a vállalkozásban meglévő problémás akciókat, amelyek felesleges anyagi és humán erőforrásokat kötnek le és könnyen a vállalkozás kudarcához vezethetnek.
 
Nézzen csak körbe a kedves látogató, vajon mennyi információt kap az internet angol nyelvű ismerettárából (google=„steeple analysis”) és hasonlítsa össze a magyar nyelvi környezettel (google=”steeple analízis”). Nem furcsa Ön számára, hogy míg a közvetlen (piaci) vállalati környezet hátterének az iparágára, üzleti kilátásaira, vagy tevékenységének jellegére gyakorolt lehetséges hatásának átgondolására, számbavételére, differenciált elemzésre kialakított STEEPLE elemzés már minden EU vállalkozás számára alapvető és természetes eszköz, addig a hazai vállalkozók csak vállukat vonogatják hallatára?
Elérhetelen vágy lenne Önnek a "jövőbe látni"? Micsoda perspektíva nyílna meg cége, vállalkozása előtt. Persze senki sem képes teljes pontossággal megjósolni azt, hogy mit hoz a jövő, de a társadalmi-gazdasági változások, trendek figyelembe vételével mégis némi képet kaphatunk róluk, és ezzel esélyt kapunk rá, hogy felkészülhessünk rájuk.
 
És erre ad lehetőséget Önnek a STEEPLE elemző eszköz használata, ami legalábbis fellebbenti a fátylat sok olyan kérdés elől, amely jelenleg megoldhatatlan problémaként tornyosul az Ön vállalkozásának sikeressé válása előtt.
 
 
A STEEPLE elemzés tehát azokra a tényezőkre fókuszál, amelyek szignifikáns hatást gyakorolnak a vállalkozásra, de érdemben nem tudjuk befolyásolni őket.  Az elemzés során olyan kérdésekre keresünk választ, amely során azonosítjuk a szűkebb és tágabb környezetünkben meglévő társadalmi-gazdasági folyamatokat, a felismert trendeket kivetítjük egy sorozat lehetséges jövőképre, és azt vizsgáljuk, hogy ezek hogyan hatnak a vállalkozásunkra, illetve a vállalkozásunkban zajló jelenlegi folyamatokra.
 
Most magyar nyelvterületen is végre elérhetővé válik egy ilyen STEPPLE elemző alkalmazás, amely különösen értékes akkor, amikor egy vállalkozás elindítását tervezzük egy ismert, vagy kevésbé ismert iparági területen, földrajzi egységben vagy országrészben, amelyet így átvilágítva könnyebben fel lehet mérni az elképzelés realitását, illetve kockázatait.
 
A STEEPLE elemző eszköz végigvezeti Önt a társadalmi-kulturális (Social), technológiai (Technological), gazdasági (Economic), a környezetvédelem, illetve környezetgazdálkodás (Environment), politikai (Political), jogi (törvényi, rendeleti) előírások (Legal), a képzés, továbbképzés, távképzés (Education) területein, mintegy lépésről lépesre számba véve a releváns faktorokat, amelyekről önnek információkat kell szereznie.
 
Az eszköz arra is tartalmaz útmutatást, hogy egy-egy kérdésre hol talál magának választ, mit vegyen figyelembe, hogyan ismerje fel, rögzítse, és azután milyen módon értékelje az információkat. Végül a besorolást követően a relevancia szint meghúzása után megkapjuk azokat a faktorokat, amelyek magas kockázatokat hordoznak, és további elemzésével foglalkoznunk kell. Ezek lesznek ugyanis azok a változások, amelyeknek bekövetkezésére számítanunk kell, kezelésükre akciótervet kell készítenünk, illetve amelyeket folyamatosan figyelnünk kell, elemeznünk és ha kell, azonnal módosítanunk a vállalkozás futó folyamatait.
 
A magyar nyelvű STEEPLE alkalmazás hamarosan elkészül! Várható közzétételi ideje 2008 szeptember.
 
 
Az ára? Meg fog lepődni, hogy egy ilyen hozzáadott értéket jelentő eszköz nem is lesz elérhetetlen az Ön számára sem!
 
Egy átlagos kisvállalkozás létrehozása vajon mennyi befektetést jelent pénzben és munkaenergiában? Legyen mondjuk 1-5 millió Ft. Ebben benne van a 2-3 hónapos előkészítő munka értéke, a koncentrált ingó és ingatlan értékek illetve a kp. is.
 
Nos ennyi lesz a kidobott pénz értéke, amikor kiderül, hogy a vár az ingoványra épült, és elsüllyed. Vajon mennyit érne önnek az, ha egy olyan alkalmazás lenne a birtokában, amely segítségével elkerülhetné a majdnem biztos kudarcot?
 
Becsülje meg, és a legjobban megközelítő becslés tulajdonosa ingyen megkapja tőlem a STEEPLE elemző eszköz használati jogát

*  Az Ön email címe:
*  A válasz email kért formája:
*  Az Ön becslése: (,-Ft-ban, csak számokat írjon be)
*  Keresztneve:
*  Kérem írja be a gemerált biztonsági kódot:
 

1 komment

Címkék: elemzés steeple


A bejegyzés trackback címe:

https://innostrada.blog.hu/api/trackback/id/tr98565873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati_ 2009.04.27. 22:35:10

Hello!
PESTEL elemzés néven bármelyik jólnevelt Közgázos, vagy bármely gazdaságtudományi karon megfordult ember ismeri ezt a módszert. A betűk hasonlósága nem a váletlen műve..
pl: www.mindtools.com/pages/article/newTMC_09.htm (google 1. találat)
süti beállítások módosítása